PRAVLJICA SNEGULJČICA

NEKOČ, DAVNO TEGA, NA NEK ZIMSKI VEČER, KO SO SNEŽINKE NALETAVALE NA ZEMLJINO POVRŠJE, JE KRALJICA GLEDALA SKOZI OKNO. NAJBOLJ NA SVETU SI JE ŽELELA OTROKA.


nb997

ŽELJA SE JI JE KMALU IZPOLNILA IN DOBILA JE HČERKICO, KI JE IMELA KOŽO BELO KOT SNEG, USTNICE RDEČE KOT KRI IN LASE ČRNE KOT EBENOVINO. KLICALI SO JO SNEGULJČICA. KRALJIČINA SREČA ŽAL NI TRAJALA DOLGO, SAJ JE KMALU PO PORODU DEKLICA UMRLA. KRALJ JE VZEL NOVO ŽENO, KI JE BILA PRAVA LEPOTICA, VENDAR PA JE BILA PREVZETNA IN PONOSNA IN NI MOGLA PRENESTI, ČE BI JO KDO V LEPOTI PREKAŠAL. VSAK DAN JE STOPILA PRED ČUDEŽNO OGLEDALO IN GA VPRAŠALA: ”ZRCALCE, ZRCALCE NA STENI, NAOKROG POGLEJ IN POVEJ, KATERA NAJLEPŠA V DEŽELI JE TEJ!”


nb997

ČE JE ZRCALCE ODGOVORILO, DA JE ONA NAJVEČJA KRASOTICA DALEČ OKROG, JE BILA ZADOVOLJNA. NEKEGA DNE PA JI JE OGLEDALO ODGOVORILO: ”LEPI STE ZELO GOSPA KRALJICA, VENDAR SNEGULJČICA JE PRAVA KRASOTICA!’


nb997

KRALJICO JE TIŠČALO V PRSIH IN POSTALA JE ZELENA OD ZAVISTI. ZAVIST JE OVILA NJENO SRCE IN JI NI DALA MIRU NE PODNEVI, NE PONOČI. TAKO JE SKOVALA NAČRT, S KATERIM BI SE ZNEBILA PASTORKE, KI JE BILA LEPŠA OD NJE. POKLICALA JE LOVCA IN MU DALA KRUTO NALOGO: ”ODPELJI SNEGULJČICO V GOZD IN NAJ TAM IZGINE ZA VEDNO. V DOKAZ, DA SI SE JE ZNEBIL, MI PRINESI NJENO SRCE.”


nb997

LOVEC JE UBOGAL KRALJICO IN SNEGULJČICA MU JE SLEDILA V GOZD. TAM SE MU JE LEPO DEKLETCE ZASMILILO IN JI JE ZABIČAL, DA NAJ BEŽI HITRO, KAKOR JO NESEJO NOGE IN NAJ SE NE VRAČA NIKOLI. KRALJICI PA JE NAMESTO NJENEGA SRCA PRINESEL SRCE MLADEGA SRNJAKA.


nb997

MEDTEM JE SNEGULJČICA VSA PRESTRAŠENA TAVALA PO MRAČNEM GOZDU. NI VEDELA KAJ NAJ NAREDI ALI KAM NAJ SE ZATEČE. KONČNO JE ZAGLEDALA MAJHNO IN ČEDNO KOČO NA ROBU GOZDA. PREVIDNO JE ODPRLA VRATA IN NOTRI JE BILA POGRNJENA MIZICA S SEDMIMI KROŽNIKI. Z VSAKEGA JE POJEDLA TROHICO KRUHA IN IZ VSAKEGA KOZARČKA SPILA POŽIREK VODE. ULEGLA SE JE PREKO VSEH SEDMIH POSTELJIC, KI SO BILE POGRNJENE S SNEŽNO BELIMI RJUHAMI.


nb997

KO SE JE STEMNILO SO SE DOMOV VRNILI GOSPODARJI HIŠICE. TO JE BILO SEDEM PALČKOV, KI SO ČEZ DAN KOPALI RUDO V GORAH. TAKOJ KO SO ODPRLI VRATA SVOJE HIŠICE SO OPAZILI, DA NEKAJ NI PRAV. PRVI JE REKEL:” KDO JE JEDEL Z MOJEGA KROŽNIKA?” DRUGI: ”KDO SI JE ODLOMIL MOJ KOS KRUHA?”. TRETJI: ”KDO JE SEDEL NA MOJEM STOLČKU?” ČETRTI: ”KDO JE PIL Z MOJEGA KOZARČKA?” PETI: ”KDO JE UPORABIL MOJ PRTIČEK?” ŠESTI: ”KDO MI JE POJEDEL ZELENJAVO?” IN SEDMI:” KDO SPI V NAŠIH POSTELJICAH!?”


nb997

”JEJHATA JEJHATA, KAKO LEPA MLADA DAMA”, SO VZDIHNILI VSI V EN GLAS. PUSTILI SO JO, DA SPI NAPREJ. ZJUTRAJ SE JE SNEGULJČICA PREDRAMILA IZ SPANCA IN ZAČUDENO OBNEMELA, KO JE OB SEBI ZAGLEDALA SEDEM MAJHNIH MOŽICEV. ”KAKO TI JE IME OTROK?”, JO JE VPRAŠAL SEDMI PALČEK. ”SNEGULJČICA SEM”, JIM JE ODGOVORILA. VPRAŠALI SO JO, KAKO JE NAŠLA NJIHOVO HIŠICO IN TA JIM JE POVEDALA SVOJO ŽALOSTNO ZGODBO. ZGROŽENI PALČKI NAD KRALJIČINO ZLOBO, SO SNEGULJČICI PREDLAGALI, DA LAHKO OSTANE PRI NJIH KOLIKOR ČASA ŽELI, V ZAMENO PA JIM GOSPODINJI. ”JA, PRAV RADA!”, JE VZKLIKNILA SNEGULJČICA.


nb997

MEDTEM PA SE JE ZLOBNA MAČEHA NA DRUGI STRANI GOZDA VESELILA SVOJE ZMAGE IN TEGA, DA JE SPET NAAAAAAJLEPŠA DALEČ NAOKROG. POSTAVILA SE JE PRED OGLEDALO IN GA VPRAŠALA: ”NO ZRCALCE NA STENI, POVEJ, KATERA JE NAJLEPŠA V DEŽELI VSEJ?” ODGOVOR PA JE BIL: ”LEPI STE ZELO GOSPA KRALJICA, VENDAR SNEGULJČICA JE PRAVA KRASOTICA!” TAKRAT JE BILA KRALJICA BESNA KOT ŠE NIKOLI, SAJ JE IZVEDELA, DA SNEGULJČICA ŠE VEDNO ŽIVI. IZMISLILA SI JE NOV NAČRT.


nb997

PREOBLEKLA SE JE V STARKO IN ČEZ SEDEM GORA ODŠLA PROTI HIŠICI, KJER JE ŽIVELA SNEGULJČICA S PALČKI. POTRKALA JE NA VRATA HIŠICE: ”KUPITE KAKŠNO JABOLKO IN POMAGAJTE UBOGI STARKI”, JE SPRETNO PRETENTALA SNEGULJČICO. ”NE SMEM SE POGOVARJATI S TUJCI, SO MI REKLI PALČKI IN TUDI VRAT NE SMEM ODPRETI.”


nb997

ENO JABOLKO KUPI OD UBOGE STARKE”, JE REKLA KRALJICA IN JI JABOLKO POMOLILA SKOZI OKNO. CELO PREREZALA JE JABOLKO, DA BI SNEGULJČICA VIDELA, DA NI S SADEŽEM NIČ NAROBE. DEKLE MAČEHE NI PREPOZNALO NITI NI POSUMILO, DA IMA STARKA KAJ SLABEGA ZA BREGOM. VZELA JE JABOLKO, STARKA PA JE IZGINILA V GOZD. BRŽ KO JE UGRIZNILA V SOČNO JABOLKO, SE JE MRTVA ZGRUDILA NA TLA. OGLEDALO JE KRALJICI KONČNO ODGOVORILO, KAR JE ŽELELA SLIŠATI.


nb997

PALČKI NISO MOGLI VERJETI SVOJIM OČEM, KO SO ZAGLEDALI SNEGULJČICO MRTVO NA TLEH. ZRAHLJALI SO JI PAS, DA BI ZADIHALA, JI DALI VODE, VENDAR SE NI ODZVALA. ŽALOSTNI SO JO POLOŽILI V STEKLENO KRSTO, KJER JE POČIVALA NJENA PRELEPA PODOBA. VSAJ IZGLEDALO JE, KOT DA SPI, ČEPRAV JE BILA MRTVA.


nb997

NEKEGA DNE JE MIMO HIŠICE PRIJAHAL MLAD KRALJEVIČ IZ SOSEDNJEGA KRALJESTVA. OČARAN JE BIL NAD LEPOTO TEGA SPEČEGA DEKLETA IN ŽELEL JO JE ODNESTI S SEBOJ NA SVOJ GRAD. ”NE DAMO TI JE ZA VSE ZLATO TEGA SVETA!”, SO VZTRAJALI PALČKI. NA KONCU SO LE POPUSTILI IN PRIVOLILI, DA JO KRALJEVIČ ODNESE. KO JE DVIGNIL KRSTO, SE JE TA SPOTAKNIL IN ZGODIL SE JE ČUDEŽ. SNEGULJČICI JE STRUPEN GRIŽLJAJ JABOLKA PADEL IZ GRLA IN BILA JE ŽIVA. KRALJEVIČ JE PROSIL SNEGULJČICO, DA NAJ ODIDE Z NJIM V NJEGOVO KRALJESTVO IN POSTANE NJEGOVA ŽENA.


nb997

NA DRUGI STRANI GOZDA, V DRUGEM KRALJESTVU PA JE OGLEDALO KRALJICI PONOVNO ODVRNILO, DA JE NEKJE MLADA KRALJICA SNEGULJČICA LEPŠA OD NJE. TEGA NI PRENESLA. ZGRUDILA SE JE NA TLA IN UMRLA. ZA SNEGULJČICO TAKO NI BILO VEČ NEVARNOSTI IN SREČNO JE ŽIVELA S KRALJEVIČEM NA NJUNEM GRADU.


nb997

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost